Rola preparatów ziołowych w profilaktyce infekcji u sportowców

Autor: Chlebda-Sieragowska Ewa, Skrzypiec-Spring Monika, Szeląg Adam

Produkty ziołowe pochodzenia naturalnego, wpływające na funkcję układu immunologicznego, mogą stanowić istotny element zapobiegania i leczenia infekcji bakteryjnych lub wirusowych. Odgrywa to ważną rolę u sportowców w ramach przygotowań przedstartowych, zwłaszcza, że treningi i zawody wiążą się ze wzmożonym wysiłkiem fizycznym i psychicznym oraz mogą przebiegać w niekorzystnych warunkach atmosferycznych.

Należy podkreślić, że w większości przypadków nie istnieją dowody naukowe skuteczności preparatów pochodzenia roślinnego w profilaktyce i leczeniu przeziębień i grypy, uzyskane z badań klinicznych u pacjentów, a zalecenia dotyczące stosowania tych preparatów w znacznej mierze są ugruntowane tradycją i doświadczeniem lekarskim.

Wśród surowców roślinnych, którym przypisuje się najsilniejsze działanie immunostymulujące znajdują się jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea L.) i jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia DC.), jemioła biała (Viscum album L.), lapacho czerwone (Tabebiua impetiginosa) i eleuterokok kolczasty (Eleutherococcus senticosus). Stosowanie tych preparatów jest rozważane w przypadku częstych, nawracających infekcji, w tym zakażeń górnych dróg oddechowych lub przeziębieniach. Do innych surowców wpływających na czynność układu immunologicznego należy aloes (Aloe vera Burm., Aloe ferox Mill., Aloe arborescens Mill.), imbir (Zingiber officinale) czy granat (Punica granatum L.).

Preparaty jeżówki były stosowane pierwotnie w różnych wskazaniach w medycynie tradycyjnej Indian Ameryki Północnej. W lecznictwie europejskim preparaty z jeżówki były stosowane początkowo jako składnik leków homeopatycznych, a obecnie stanowią jedne z najbardziej popularnych preparatów o działaniu immunostymulującym. Spośród jeżówek do najszerzej stosowanych gatunków należą jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea L.), jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia DC.) oraz jeżówka blada (Echinacea pallida Nutt.). Do sporządzania preparatów z jeżówek służą najczęściej korzenie i części nadziemne jeżówki purpurowej i wąskolistnej. Do substancji czynnych jeżówki wąskolistnej zalicza się echinakozyd, polisacharydy oraz fenolokwasy. Preparaty uzyskane z jeżówki purpurowej nie zawierają echinakozydu. Właściwości immunologiczne jeżówki opisywane są jako działanie antyoksydacyjne, aktywacja makrofagów do fagocytozy, stymulacja fibroblastów i procesów regeneracyjnych, zwiększenie mobilności fagocytów i dezaktywacja hialuronidazy.

 

Pełna wersja artykułu

Pobierz

Artykuł opublikowany w: Strzelectwo sportowe (Nowoczesne rozwązania szkoleniowe), zeszyt nr 9, Wrocław, 2012,
ISBN 978-83-928836-9-2

Autor: Chlebda-Sieragowska Ewa, Skrzypiec-Spring Monika, Szeląg Adam

Podziel się